Snattoil

Från Nissepedia
Version från den 10 mars 2019 kl. 11.54 av Ronny (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Snattoil är en bensinmack som ligger på Storgatan 102 i Umeå. Den har öppet tjugofyra timmar om dygnet och det är anledningen att den fått namnet Snattoil. Ordet är en sammansättning av "snatta" och "Statoil" och försöker uttrycka att folk går dit för att stjäla för ett belopp som inte överstiger 1000 :-, eftersom det då tekniskt sett är "stöld" och inte "snatteri" det för sig om. Varför snattar man på Snattoil? Svaret består av två komponenter: 1) för att det är enkelt, och 2) för att man är full.

Snattoil besöks gärna kring 02.30 efter att krogen i Umeå har stängt och man haft lite tid att stå utanför puben, röka en cigg och tjafsa med sina kompisar eller någon högljudd främling om var efterfesten ska vara någonstans. Efter att man gjort så, bestiger man sin cykel och trampar i ilfart till Snattoil med sina kompisar. Väl inne på Snattoil skrider man till verket och förser sig med folköl och antagligen något mer menlöst, typ en Skotte, bara för att man kan och sen drar man vidare ut i natten. Blir man inte stoppad av personalen, frågar sig läsaren. Vi kan besvara frågan med en anekdot, det vill säga den kunskap som baserar sig på det levda livet, och reser sig ur folkdjupet i många varierande uttryck, men som alla kanaliserar en djupare sanning om samhällets helhet.

En person som rökt hasch och druckit starkt kommer in på Snattoil vid 03 på en lördag. Han är kort sagt ruskigt rusig. Han tar med sig ett sexpack till kassan och frågar personen i kassan "eh, om jag bara tar det här och går utan att betala, kommer du att göra något då?". Personen i kassan svarar "äh, nä", varpå den första personen då säger "jamen okej, då drar jag nu" och vänder sig om för att gå. Kassapersonalen säger då till honom "men... ska du inte ha ditt kort tillbaka?". Det visar sig att den ruskigt rusiga personen under tiden som han frågat om det är okej om han stjäl ett sexpack norrlands, på ren rutin har betalat för sexpacket, utan att själv vara medveten om det.

Vi lär oss av anekdoten att man kan vara så bekväm med att snatta på Snattoil, att man kan prata med personalen om det, utan att de tycker att det är någon big deal egentligen. Vi lär oss också att kombinationen av hasch och alkohol får en att göra dumma saker. Som att betala för sig på Snattoil, till exempel.

Bristande semantisk precision

Sedan några år tillbaka har Snattoil bytt ägare, från Statoil till Circle K vilket gör att ordvitsen förlorar något av sin udd, särskilt om man är en besökare i stan och inte känner till platsens historia. Det har experimenterats med andra ordvitsar men ingen har kommit åt det, riktigt. Allra senast gjorde man sig av med det misslyckade och omständliga försöket "snatteri är helt ocircle-kej".