6 kap 6a§

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Arbetsmiljölagens sjätte kapitel, sjätte paragrafen gäller förelägganden och förbud, i vardagligt tal 6:6a.

Det är en formell skrivelse till arbetsgivaren där åtgärder av brister i arbetsmiljön ställs mot det fackliga ultimatumet direkt skyddsstopp, vilket innebär att allt arbete läggs ner.

Exempel

I egenskap av skyddsombud har jag vid ett flertal tillfällen noterat ett antal brister i arbets­miljön som jag också pratade med er om vid ett möte den XX. Med stöd av 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen begär jag att nedanstående åtgärder ska vidtas för att uppnå en tillfreds­ställande arbets­miljö:

  • Rasterna är för korta. Möjlighet till återhämtning av medarbetares fysiska såväl som psykiska välmående kan inte garanteras under de knappa raster som tillhandahålls. Förslag på ny standard är den tid det tar att dricka en kopp kaffe eller te, röka en cigarett, spela tre partier Candy Crush, scrolla igenom Blocket, gubbsova en stund samt att höra va fan Britt-Marie haft för sig i helgen.
  • De arbetstagare som idag sitter vid konferens-/köksbord måste snarast få dessa utbytta till kontors­bord. Det är viktigt att utrustningen kring arbets­platsen är flexibel och lätt att ställa in. Det gör det lättare att anpassa arbetsplatsen efter individen och minskar risken för belastningsskador. Stoppade fåtöljer med utfällbar fotpall skulle föredras, hör med Kenta vilka han har hemma för de var hemskt sköna sist vi kollade på Tipsextra.
  • Personalen upplever att det blir mycket varmt i lokalen och att luften ”tar slut”. Ni ska anlita företags­hälsovård eller annan sak­kunnig expert för att se över eventuella brister i ventilationen. Alternativt ber ni bara Tommy och Ola att sluta tjockisandas så förbannat samt duscha åtminstone varannan kalendermånad.