Dansk midsommar

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Trots att Danmark är platt som Jan Björklund i en partiledardebatt är den ändå helt omöjligt att hitta en plan yta i trädgården för att duka upp till långbord. I mitten av grönytan ligger vanligtvis komposten för att enkelt kunna nås när Preben är sugen på sega maskar men inte orkar gå till Haribo-affären. Någonstans framför garaget ligger den kamouflerade björngropen som lille Cærsten byggt så där vill man inte vara. På uteplatsen ligger pantberget och eftersom hälften av flaskorna är krossade blir det för jobbigt att städa bort. Framför rabatten är inte heller någon idé för där sitter Bærsa-Lottas alkisschäfer fastkedjad vid det omkullblåsta vindkraftverket.

Så där ser det ut på i princip alla danska gårdar så när midsommarafton infinner sig lastar man iställer christianiacykeln med allt som behövs och trampar ut på motorvägen där marken är platt och stadig. Pigena dukar upp bordet i ytterfilen där bilarna inte kör lika fort medan drængarna fäller en telefonstolpe att bygga midsommarstång av. Barnen plockar blommor som de dekorerar molotov cocktailsen med som ska användas på natten när det är dags att städa bort kalaset.

Som traditionen bjuder inleder bestefar firandet med ett osammanhängande tal som avslutas med att han spelar luftgitarr och skriker en låt av AC/DC. När någon tröttnat på att bara sitta still och supa klär den av sig Kalle Anka och dansar en sväng Små grodorna på bordet. De andra brukar snabbt haka på och det tar inte lång tid innan dansen urartat i en ormgrop nere i diket. På väg hem från festen samlar de ogifta sju sorters pantburkar som de stoppar i kudden eftersom det mesta av dunet gick åt när rektorn skulle tjäras och fjädras på skolavslutningen.

Dansk midsommar