Hur man ritar ett snyggt lodjurshuvud

Från Nissepedia
Version från den 1 februari 2016 kl. 16.31 av Jons polare Nicke (diskussion | bidrag) (→‎Detaljer)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Många har skrivit in till nissepedia och undrat hur man ritar ett snyggt lodjurshuvud och nissepedia-teamet hörsammar läsarnas önskningar. Här kommer en enkel, pedagogisk beskrivning hur detta går till.

Lynx.jpg

Förberedelser och grundstruktur

  1. Ta fram ett bra papper (se pappersform) och en eller flera bra blyertspennor.
  2. Rita en boll (cirkel). Detta är din prototyp till lodjurshuvudet. Om du vill kan du här använda ett runt föremål som mall, till exempel en femma.
  3. Rita nu öron ovanpå huvudet. Öronen ritar du genom att efterlikna uppochnedvända V:n.
  4. Rita djurets nos genom att göra ett litet o eller en uppochnedvänd triangel mitt i den större cirkeln.
  5. Rita djurets ögon strax ovanför nosen genom att efterlikna små mandlar. Om du ritar ett stort lodjurshuvud kan du rent av använda mandlar som mallar för ögonen. OBS! Rita dem inte för högt upp! De ska nästan vara i linje med nosens högsta punkt.
  6. Nu är det dags att rita djurets mun. Åstadkom detta genom att rita ett lite utdraget uppochnedvänt V under djurets nos.

Detaljer

Nu har du grunden till ditt lodjurshuvud. Nästa steg är att lägga till sådana detaljer som verkligen får lodjurshuvudet att "leva".

  1. Börja med att dra horisontella streck från nosen och ut mot cirkelns kanter. Detta är lodjurets morrhår.
  2. Rita pupillerna i djurets ögon. Tänk på att de måste vara på samma sida om ögat så att lodjuret uppfattas som att det ser på något byte i fjärran och inte är vindögt.
  3. Rita lodjurets kindhår och karaktäristiska örontofsar. Låt pennan löpa från sida till sida, respektive upp och ned, med lätt tryck. På så vis ser strecken ut som hår.
  4. Lägg på skugga under och på ena sidan av lodjurshuvudet.

Övning, övning, övning!

När du har utfört dessa steg har du ett klart huvud. Tänk dock på att det tar tid att bli skicklig på att rita snygga lodjurshuvuden. Du kanske inte blir nöjd med ditt första försök, men fortsätt träna! Studera bilder och logotyper på skoterkepsar där lodjurshuvuden förekommer och prova dig fram. Efter många timmars träning kommer du att kunna åstadkomma ett lodjurshuvud som är så skickligt utfört att det ser ut som att det kan "kliva ut" ur teckningen vilken sekund som helst.