Postkolonialism: Skillnad mellan sidversioner

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 1: Rad 1:
Postkolonialism är en vetenskaplig teoribildning som i korthet går ut på att se hur den tidigare kolonialiserade delen av världen påverkats av detta faktum. Framträdande teoretiker är Edward Said, [[Homi K. Bhabhas son|Homi K. Bhabha]] d.ä, Gayatri Chakravorty Spivak, Trinh T. Minh-ha och Chandra Talpade Mohanty. Det vanligaste postkoloniala inslaget i vanliga människors vardag är det berömda maximet "Men tänk på barnen i Afrika!"
Postkolonialism är en vetenskaplig teoribildning som i korthet går ut på att se hur kolonialismens maktförhållanden  har påverkat tänkandet och kulturen både i den f.d kolonialiserade likväl som den kolonialiserande världen. Framträdande teoretiker är Edward Said, [[Homi K. Bhabhas son|Homi K. Bhabha]] d.ä, Gayatri Chakravorty Spivak, Trinh T. Minh-ha och Chandra Talpade Mohanty. Det vanligaste postkoloniala inslaget i vanliga människors vardag är det berömda maximet "Men tänk på barnen i Afrika!"
 


[[Kategori: Vetenskaper]]
[[Kategori: Vetenskaper]]

Nuvarande version från 1 oktober 2016 kl. 12.11

Postkolonialism är en vetenskaplig teoribildning som i korthet går ut på att se hur kolonialismens maktförhållanden har påverkat tänkandet och kulturen både i den f.d kolonialiserade likväl som den kolonialiserande världen. Framträdande teoretiker är Edward Said, Homi K. Bhabha d.ä, Gayatri Chakravorty Spivak, Trinh T. Minh-ha och Chandra Talpade Mohanty. Det vanligaste postkoloniala inslaget i vanliga människors vardag är det berömda maximet "Men tänk på barnen i Afrika!"