Skillnad mellan versioner av "Solur"

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
Ett solur är en trädgårdsdetalj som uppfanns av [[de gamla grekerna]] för att de ville ha koll på vad klockan var och[[Fil:solur.png|200px|thumb|right|Ett solur i skala 1:10]] för att de ville visa upp för sina grannar att de var otroligt intresserade av vad klockan var.  Varför de var ''så jävla'' intresserade av det är det många som frågat sig, men det verkar vara svårt att nå vetenskaplig konsensus i frågan. I Sverige är soluret mest känt från brackiga nittiotalsträdgårdar där de nästan fyllde samma funktion som i det gamla Grekland. Men på nittiotalet kunde man lika gärna ringa Fröken Ur, rådfråga sin armbandsklocka med Palle Kulingmotiv i bakgrunden eller åka hem till en äldre släkting och kolla på deras skitgamla klocka för att veta vad tiden var. Så den funktion som återstod för soluret var typ att man ville visa för sin granne att "jodå, tiden: riktigt viktig för mig!". Sedan smarttelefonen och gejmingriggarnas övertagande av positionen som "viktigast statussymbol för idioter", har soluret blivit alltmer obskyrt.  
+
Ett solur är en trädgårdsdetalj som uppfanns av [[de gamla grekerna]] för att de ville ha koll på vad klockan var och[[Fil:solur.png|200px|thumb|right|Ett solur i skala 1:10]] för att de ville visa upp för sina grannar att de var otroligt intresserade av vad klockan var.  Varför de var ''så jävla'' intresserade av det är det många som frågat sig, men det verkar vara svårt att nå vetenskaplig konsensus i frågan. I Sverige är soluret mest känt från brackiga nittiotalsträdgårdar där de nästan fyllde samma funktion som i det gamla Grekland. Men på nittiotalet kunde man lika gärna ringa Fröken Ur, rådfråga sin armbandsklocka med Palle Kulingmotiv i bakgrunden eller åka hem till en äldre släkting och kolla på deras skitgamla klocka för att veta vad tiden var. Så den funktion som återstod för soluret var typ att man ville visa för sin granne att "jodå, tiden: riktigt viktig för mig!". Sedan smarttelefonen, gasolgrillen och gejmingriggarnas övertagande av positionen som "viktigast statussymbol för idioter", har soluret blivit alltmer obskyrt.  
  
 
==Soluret i litteraturen==
 
==Soluret i litteraturen==

Nuvarande version från 19 augusti 2020 kl. 12.36

Ett solur är en trädgårdsdetalj som uppfanns av de gamla grekerna för att de ville ha koll på vad klockan var och
Ett solur i skala 1:10
för att de ville visa upp för sina grannar att de var otroligt intresserade av vad klockan var. Varför de var så jävla intresserade av det är det många som frågat sig, men det verkar vara svårt att nå vetenskaplig konsensus i frågan. I Sverige är soluret mest känt från brackiga nittiotalsträdgårdar där de nästan fyllde samma funktion som i det gamla Grekland. Men på nittiotalet kunde man lika gärna ringa Fröken Ur, rådfråga sin armbandsklocka med Palle Kulingmotiv i bakgrunden eller åka hem till en äldre släkting och kolla på deras skitgamla klocka för att veta vad tiden var. Så den funktion som återstod för soluret var typ att man ville visa för sin granne att "jodå, tiden: riktigt viktig för mig!". Sedan smarttelefonen, gasolgrillen och gejmingriggarnas övertagande av positionen som "viktigast statussymbol för idioter", har soluret blivit alltmer obskyrt.

Soluret i litteraturen

Solurets skildras med förkastliga antisemitiska ordalag i Ringo Starrs hemliga självbiografi Hin und zurück: ein Leben unter der Ferse des Juden. I boken beskriver Starr hur han brukade hamna i våldsamma gräl med sin granne i vilka han slungade verbalt rasbetonat hat mot grannen så väl som dennes solur.