Te

Från Nissepedia
Version från den 18 juli 2012 kl. 20.45 av Jons polare Nicke (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Man blir skitpigg av att dricka te, och så är det med de(t).

Tillvägagångssätt för att brygga te

För att brygga en kopp te gör du följande. Koka upp vatten på valfritt vis (kastrull, tekokare, blåslampa, kittel över eld etc). När vattnet kokat upp lägger du en tepåse i en kopp med en volym mellan en och tre deciliter. Kontrollera noggrant att den lilla lappen som är förtöjd i påsen med ett litet snöre dinglar på utsidan av kruset. Nu häller du sakta på önskad mängd vatten i koppen. På tepaketet kan det stå att tepåsen ska ligga i vattnet i ca 3 minuter. Detta är lögn. Istället tar du genast tag i den redan nämnda lappen och snabbdoppar påsen i vattnet några gånger, sedan slänger du den över gärdesgården. När temperaturen har sjunkit och är som du önskar den kan du dricka ditt té.

Te och samhället

Arbetarklassen föredrar kaffe, medelklassen dricker te med förtjusning och gärna specialare som "lapsang" eller "darjeeling" och överklassen är som vanligt helt verklighetsfrånvänd.

Te i världen

I Storbrittanien dricks det mycket te (det är, förutom simhallsdoftande kranvatten, den enda icke-alkoholhaltiga dryck som förtärs), och det här anses av de flesta etnologer bero på vita Anglosaxernas kollektiv-psykologiska svårigheter att handskas med sitt koloniala arv.

I Kina lär det finnas hur mycket te som helst, samma mängd som det finns smör i Småland faktiskt.