Tyskland

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Tyskland är en förbundsrepublik som oblygt breder ut sig mellan Polen och Belgien.

Kultur

Tysk kultur består i huvudsak av Freikörperkultur, pampiga bensinmackar, olika slags festliga hattar samt Werner Herzog. Germanofilen Edward Blom brukar sammanfatta det som är bra med Tyskland med treenigheten "Öl och korv och blåsmusik". Tysken avnjuter dessa tre tillsammans och känner att de inte kommer till sin fulla rätt om de konsumeras var för sig. Därför finns i landet ett oräknerligt antal bierschtubes där den långväga besökaren möts av ett varmt sken från brasan, ompa-ompamusik, klanget av ölsejdlar och en vägg av korv-andedräkt.

Litteratur

Man läser en hel del Goethe och Schiller, men oftast läser tysken Henning Mankell.

Natur

Ruhrområdet sägs vara så gastkramande vackert att många gripits av plötsligt och oåterkalleligt storhetsvansinne redan vid avfarten vid Essen. Det finns i princip inga djur i denna del av Tyskland, vilket beror på att man malt ner allt som lever och gjort korv av det. Alperna i söder fungerar som den tyska nationalsjälens andliga skafferi. Här vandrar skäggiga män med fjädrar i hatten längs bergsryggar och bygger upp metafysiska system som de efter hemkomsten skriver ner i tjocka böcker. Här har även några väldigt traumatiserade djur lyckats gömma sig undan den tyska matlagningsglädjen, men de är få. Alltför få.

Idrott

För att kunna genomföra sina själastärkande vandringar i Ruhrområdet, och för att orka äta all korv, är det viktigt för tysken att ha en god fysisk kondition. Idrott är därför ett utbrett fenomen och tyskar återfinns i elitskiktet i alla sporter. De flesta håller på med minst en lagsport, för där kan man agera som en "maskin" vilket skänker tysken stor tillfredställelse. Att räkna upp alla tyskar som vunnit VM och OS är helt omöjligt. Listan skulle bli så lång att Internet skulle kollapsa.

Förut var Tyskland uppdelat i två delar, så nästan alla VM-finaler i lagsporter blev ointressanta eftersom det bara var en massa tyskar på båda sidorna. Till slut höll alla andra på att bli så sura att Tyskland fick sluta upp med det, och numera har man bara ett landslag i varje sport (förmodligen skulle det fungera med samma landslag till alla sporter om man bara ville).

Mode

För kvinnor finns två stilar att välja på. Antingen stuket Nina Hagen kör på omslaget till EPn Reggae Africano [1980], eller stuket hon nazisttanten i Sound of Music brukar ha. Män kan i stort sett se ut hur som helst, även om det alltid finns något, ett vagt je ne sais quoi, som utmärker dem som tyskar. Inte sällan består detta vaga "något" i att de har Kommunistglasögon eller en av sina underarmar täckt av möglande festivalarmband som de samlat på sig under årens gång.