Ärtpåse

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En ärtpåse är ett idrottsredskap och består vanligtvis av två ihopsydda tygbitar. Mellan dessa finns en mängd torkade ärtor som förlänar påsen en viss tyngd. Ärtorna gör att påsen är samtidigt mjuk och hård på ett ganska konstigt vis.

Ärtpåsens huvudsakliga användningsområde är olika övningar inom skolgymnastiken. I många av dessa ska två eller flera lag hämta och lämna ärtpåsar, eller "skatter" som de då kallas, på olika utmarkerade ytor i gymnastiksalen, emedan konkurrerande lag ämnar hämta tillbaka dem. Ett ickeobligatoriskt försvårande moment är att en av deltagarna fungerar som "von Ribbentrop" och tillåts stjäla ärtpåsar från alla lag. De ärtpåsar "Ribbentrop" stulit räknas som kasserade och kommer ej tillbaka in i spelet.

Mer stillsamma övningar går ut på att påsen balanseras på hjässan medan gymnastikdeltageran agilt balanserar på en bom. Ärtpåsen bildar tillsammans med det färgade tygbandet, ett viktigt element i trollkull, basen i gymnastikämnets redskapspark.

Obeskrivligt förtryck

Ärtpåsen har ännu inte upptagits på olympiekommitténs officiella lista över godkända idrottsredskap, trots ihärdiga påtryckningar.
Denna nonchalans kan med all rätta uppfattas som provocerande och ovärdig ett organ av nämnda kommittés dignitet.