Dendrofili i rocklyrik

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dendrofili, eller lusten att suga, pulla, penetrera och på andra sätt hänge sig åt sexuella akter med ett träd, är inte särskilt vanligt förekommande i rocklyrik. Det kan tyckas märkligt, då rocktexter i största allmänhet präglas av sexuellt innehåll - borde det då inte finnas plats för den dendrofila lusten? För att summera det rocklyriska läget, kan man konstatera att texter i rockmusik ofta gestaltar och ger uttryck för konventionellt heterosexuella lustar. Ibland förvisso genom klyftiga och fantasieggande omskrivningar, som när Bon Scott uppmanar sina kvinnliga lyssnare att stick this in your fuse box eller när Lemmys berättarjag informerar Motörheads dampublik om vad som händer om de squeeze my lizard (svaret är - I'll put my snake on you). Andra underfundiga variationer på skildringar av det heterosexuella begäret återfinns i de rocktexter där en manlig sångare sjunger om kvinnor som olika typer av fordon, där ett paradexempel är Van Halens Panama. Men till syvende och sist är dessa texter, hur kreativa de än må vara, endast omskrivningar av det vanligaste sexuella begär som finns, det mellan en killrocker och en tjej som diggar killrockers.

Sällan stöter man på texter som hyllar något sex som avviker från denna norm i rocklyrik, till exempel är det starkaste exemplet på manligt homosexuellt begär i rocklyrik fortfarande Limp Wrists I love hardcore boys från år 2001. Därför är det kanske inte särskilt märkligt att det obskyra sexuella begär som dendrofili utgör intar en ytterst marginell position i rocklyrikens homogena flora. Så mycket viktigare då att lyfta fram de exempel som faktiskt finns. Eller ja, det finns väl egentligen bara ett exempel. Inte helt otippat är det, som många läsare redan anat, Brant Bjork som står för världens enda dendrofila rocktext. På sin skiva Saved by Magic från 2005, ger sångaren Brant Bjork uttryck för åtrå till ett träd. Med sin karakteristiskt svala attityd konstaterar han lite nonchalant att It's like the tree... the tree that gives you wood, med andra ord erektion.

I egenskap av encyklopedister ser Nissepediaredaktionen givetvis fram emot att detta enskilda uttryck förgrenar sig (så att säga) och föranleder en blomning av alternativa sexskildringar i rocklyrik, som vi kan fylla internet med.