Det politiska i C.C.Rs texter

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Det politiska i C.C.Rs texter är en bok av författaren, nervvraket, den ensamme trebarnsfadern och geniet John Andersson. Det är en djupläsning av Creedence Clearwater Revivals texter, med fokus på det samhällskritiska. Man tänker lätt att detta genuina "feelgood"-band hellre skrev om att ha kul, men allvaret stod ibland för dörren och då var inte The Fog sen att uppmärksamma detta.

Fortunate Son

En klassanalys av vietnamkriget. Foggan tyckte att de som vurmade mest för att starta kriget var de som inte skulle åka dit och kriga, det vill säga överklassen. Han tyckte att flaggviftande rikemansungar (Fortunate sons) med silversked i skitan gått kunde hålla käften, eller hänga på sig en M-16 och åka dit och "göra skillnad".

Ramble Tamble

Denna låt är bara samhällskritisk i den utsträckning som bluesmusik är det generellt. Inga pengar, ingen mat, lån att betala, räkningar att betala, då tar man sitt pick och pack och Ramble Tamblar därifrån, en praktik som är vanlig i samhällen med en låg dekommododifierngsgrad. En intressant detalj är att Foggan redan 1971 förutspådde Ronald Reagans tillträde som president med textraden "actors in the white house". Om det amerikanska folket bara hade lyssnat.

Wrote a song for everyone

Här möter vi The Fog i hans mest cyniska, men kanske också sannaste, stund. Textraderna som det bör läggas vikt vid lyder: "Saw the people standin' thousand years in chains. Someone says it's diff'rent now, look, it's just the same". Vilka kedjor som åsyftas är något oklart. Antingen är det svarta i U.S.A, slaveriet och kopplingarna till rasismen i dagens amerikanska samhälle, eller de kedjor som de härskande klasserna slagit på arbetare genom alla tider.

Om boken

Det politiska i C.C.Rs texter är fyra sidor lång och kan laddas ner som pdf från Malå Sågverks hemsida.