Lögnologi

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lögnologi är läran om allt bedrägligt här i världen. Alla större universitet med självaktning bedriver både forskning och undervisning i lögnologi. Det kan dock vara svårt att avsiktligt hitta till lögnologiska institutionen och de kurser den ger, eftersom den i enlighet med gammal tradition sätter en ära i att kamouflera sig och verka vara något helt annat. Går du en kurs i nationalekonomi eller meteorologi? Var inte så säker. För att inte tala om kvantfysik, den internationella lögnologkårens mest framgångsrika practical joke någonsin. De (mycket få) som lyckas genomskåda kvantfysiken, och dessutom kan bevisa det, tystas snabbt genom att bjudas in till lögnologins innersta cirkel, där festerna är RIKTIGT roliga.

Tre av lögnologins största forskningsgrenar är statistik, estetik och kulturhistoria. Intressanta forskningsrön är till exempel:

Att de ideala proportionerna mellan olika sanningsgrader i mellanmänsklig kommunikation är: rak sanning, 22 %; redigerad sanning, 37 %; småljug, 39 %, och fullljug, 0,2 %. (Statistik är, trots att det är en välkänd form av lögn, inte medtaget i underlaget eftersom det skulle leda till skumma feedbackloopar.)

Att smicker är vackrare än både mobbing och lösmustasch.

Att gud ljuger för Adam redan i andra kapitlet i första mosebok: ”Du får äta av alla träd i trädgården utom av trädet som ger kunskap om gott och ont. Den dag du äter av det trädet skall du dö.” Inte dör Adam inte, åtminstone inte just då. Möjligen skulle man kunna hävda att gud inte ljög, utan bara var felinformerad. Men då faller ju en del av konceptet.

Lögnologins filosofiska gren är så gott som omöjlig att skilja från annan filosofi, men man har åtminstone producerat frasen "Jag ljuger, alltså finns jag inte." Det finns en minoritet bland forskarna som hävdar att hela filosofikonceptet, snarare än kvantfysiken, är lögnologernas mest framgångsrika practical joke genom tiderna.