Naturen

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Naturen är en spännande plats där saker går till nästan som de gjort sedan urminnes tider. Här bor alla djur och alla växter, samt svampar och bakterier. Naturen blev till stor del inaktuell för människan i och med att det moderna samhället började ta form.

Naturen i den politiska filosofin

Den brittiska filosofen Thomas Hobbes hade inte mycket gott att säga om naturen. Han menade att där pågick ett allas krig mot alla och att människan var människans varg. Naturen gör alltså att människor hatar varandra och inte har tänkt hjälpa sin nästa ett jota, och det här är förklaringen till varför alla campingsemestrar slutar i bråk. Livet i naturen lär Hobbes träffsäkert ha beskrivit som kallt, brutalt, förjävligt och framförallt kort. Hobbes motiverade därför att människan bör acceptera en stat som skyddar och vägleder sina medborgare, annars har de bara ihjäl varandra.

Det finns dock de som tycker att naturen är lite fetare, som till exempel den ryske biologen och filosofen Peter Kropotkin. Han såg naturen som en plats för samarbete där alla tar hand om varandra och är snälla. Han bevisförde detta genom att studera myror och en massa andra djur som inte bråkar så mycket med varandra utan hjälps åt. Olika arter har dock en tendens att bråka något djävulskt med varandra, men i och med att det djur som Kropotkin främst riktade sig till var människan så tyckte han att tesen höll. Han tyckte inte att någon stat var nödvändig utan förespråkade en mindre formell organisering.

Naturen i samhällsdebatten

Naturen är ofta en riktlinje för vissa debattörer, måhända lite konservativa (milt uttrycket). De ser till naturen som ett rättesnöre, eller försöker så gott det går. Populära ämnen där detta tas upp är t.ex. diskussioner om könsroller och gay-äktenskap. Dåförtiden var nämligen kvinnan hemma i grottan och sopade med en kvast gjord av en gren, förstår ni, och därför ska det också alltid vara så! Så kan ett argument låta. Det här begränsas inte ens till hur människan antas ha betett sig fyrtiotusen miljarder år sen, utan även hur andra djur beter sig och har betett sig. Att två vuxna människor Städar inte karlfan hemma? Det är för att på stenåldern (alltså, när människan levde i naturen) var han ute och jagade och honhatar varandra men prompt ska dela vardag låter förstås rätt vansinnigt, men så har typ svanar alltid gjort och därför borde vi göra likadant, för annars är det inte naturligt. Det finns extremt många bizarra beteenden som finns hos andra djur som absolut inte lika lätt skulle kunna rättfärdigas hos människan, som t.ex. att döda sin partner efter samlag eller att döda sina barn för att de utmanar ens position i familjen. Människan har också under sin mångtusenåriga histora utvecklat en massa askonstiga beteenden som inga andra djur är särskilt förtjusta i, t.ex. att kolla på TV och köra bil. Trots detta tillåter dessa debattörer detta fastän det är så långt i från stenåldersmänniskorna att det är rent löjligt. Det är så att man undrar om dessa debattörer inte har något annat i kikaren än att förespråka en naturlig människan, men varför misstro dem?

Naturen i media

Media har en tendens att prioritera mänskliga förehavaden i sin nyhetsrapportering, men Umeås ena dagstidning Västerbottens-Kuriren råder bot på detta. I nästan varje upplaga finns i alla fall en kort artikel om vad som egentligen händer i naturen, typ att en hök dödat en duva, eller att en järv tagit en ren. Ibland finns lite mer sorgsamma reportage som det om talgoxen som förirrat sig till en gatbrunn, men det gick bra.