Saida Andersson

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Saida Andersson, född 8 oktober 1923 i Älvsbyn, död 14 november 1998 i Boden, var en svensk sierska som påstås ha haft övernaturlig förmåga.

Sierskan Saida Andersson levde under sina första år i en vinterladugård med stampat jordgolv i byn Petbergsliden i Älvsbyn. Redan som 15-åring blev Saida gravid. Hon lämnade föräldrahemmet och födde dottern Siv-Gun. Som 19-åring gifte hon sig och fick sedan ytterligare fem barn: Tony, Eilert, Dennis, Sol-Britt och Morgan. Hon skilde sig i slutet av 1960-talet och träffade långtradarchauffören Hilding Nilsson. Saida tog hand om barnen. Hon födde upp grisar, städade bussar, skottade snö och plockade bär för att kunna försörja dem. 1960 flyttade familjen till byn Bredåker i Boden.

Den gåva som Saida påstås ha haft handlar om att förutsäga framtiden. Saida hävdade att hon tidigt kände till sin förmodade gåva, men att hon länge avstod från att skylta med den av rädsla för att uppfattas som "konstig". Saida ska ha förutspått när och hur tre av hennes söner skulle dö, liksom även sin livskamrats död.

1988 belönades hon med en guldmedalj av Svenska jägareförbundet som tack för all hjälp. Samma år spådde hon bl.a. Ingvar Carlsson i Ulf Elfvings radioprogram Efter tre. Senare sade hon att USA skulle drabbas av en stor jordbävningskatastrof. Den kom i San Francisco i oktober 1989, men det är oklart om förutsägelsen var så specifik och oväntad att den var meningsfull – jordbävningar i USA är inte ovanliga. Samma sak gäller när hon i Nordnytt, SVT:s lokala nyhetsprogram för Norrbotten och Västerbotten, siade att Ian Wachtmeister och Ny Demokrati skulle komma in i riksdagen – det hade gått att gissa utan övernaturlig hjälp.

I början av 1990-talet vann hon ett test med synska personer i norsk tv med vad som sades vara 80% "rätt". 1991 utsågs hon till Årets Bodensare. Saida Andersson blev riksskänd när hon i Café Luleå på TV under 1990-talet i direktsändning gav människor "hjälp" att finna sådant de tappat bort.

Hon hade under många år en spalt i veckotidningen Hemmets Journal, där hon gav råd till människor som tappat bort föremål, husdjur eller personer. Hon kunde få 1000 brev i veckan och ytterligare 80-100 brev till bostaden. Bl.a. hjälpte hon artister, tjänstemän, en landshövding, riksdagspolitiker, flera kommunalråd, poliser och flera av landets större företagare. Hon svarade självsäkert och kortfattat på frågorna, men det saknas belägg för hur träffsäker hjälpen var.

Förutom att hon ska ha hjälpt människor att hitta smycken, djur och försvunna personer ända in i det sista, så var hon skrockfull. Den 14 november 1998 klockan 11 avled Saida Andersson på Bodens sjukhus.

Släktbandet

 • Saida sades ha ärvt gåvan från sin mor Hanna Lidman som föddes år 1900 och ansågs vara en sentida häxa. Det sägs att Hanna fick två barn med gåvan.
  • Erry Lidman, Saidas bror, avliden.
  • Saida Andersson fick sex barn. 1998 var tre av dem vid livet. De tre påstås ha ärvt sin mors synskhet.
   • Saidas dotter Sol-Britt är aktiv sierska och figurerar i Aftonbladet. Sol-Britt har tre döttrar som alla sägs ha gåvan.
   • Saidas son Dennis arbetar/arbetade inte praktiskt med sin påstådda förmåga.
   • Saidas äldsta dotter Siv-Gun sägs använda/ha använt förmågan ibland.
   • Saidas son Morgan, avled 1987
   • Saidas son Tony, avled 1979
   • Saidas son Eilert, avled 1978