Sandvikenmål

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Sandviken är en liten bruksby som ligger lika nära Hofors som Gävle. Ortnamnet kommer inte helt otippat från det internationella storföretaget Sandvik, vars avsikt och affärsidé bygger på att säga upp så många anställda per år som möjligt, en slutsats man lätt kan dra efter att ha medverkat på ett av företagets årliga bolagsstämmor där det bjuds på salta kex med brieost och bubbelvatten, eller på något sätt tagit del av dess årsbudget.

Ur en betraktares ögon är det närmast omöjligt att avgöra hur vida en innevånare är en äkta sandvikenbo eller en helt vanlig utböling. Det märks först på nära håll, dels på stanken men framförallt på den otydbara dialekten; sandvikenmålet. Sandvikenmålet är ett resultat av flera hundra års invandring från närliggande småbyar som Järbo, Årsunda och Österfärnebo. Men det var inte för än år 1858, ett år som senare kom att kallas den morderna stålålderns födelseår, som Göran Fredrik Göransson utser sandvikenmålet till det officiella språket. För den som överhuvud taget kan – vilket inte behärskas av många utöver byborna själva – tyda sandvikenmålet har man förmodligen lagt märke till hur svåruttalad bokstaven ”D” verkar vara. Det är för att byborna likt krokodiler har helt makalöst övernaturligt långa gommar. Det tycks även ha extra svårt att uttala bokstaven ”L”, då man för att framkalla ljudet måste sticka ner tungan så långt bak i svalget att det framkallar kräkreflexer, vilket i flesta fall leder till en saftig kastspya (därav stanken).

Sandvikenmålet är en så pass säregen dialekt att det utformats ett eget alfabet som endast består utav tjugo bokstäver. Det p.g.a att man gjort sig av med samtliga vokaler utom bokstaven A. Det har gett upphov till de mest klassiska uttal som ”kammamamamma” och ”analfabat”.

Enligt sägen ska man sig kunna köpa sandvikenmålet på Sandvikens enda snabbmatkedja Sibylla (som ligger vid busshållplatsen) för 63kr, ett rykte som helt grundar sig på falsk marknadsföring då man istället serveras en helt vanlig jävla hamburgetallrik!

Det finns fyra kändisar som en gång använt sig av sandvikenmålet: Tomas Folke Jonas Ledin, Lars Magnus Muhrén. Göran Fredrik Göransson och Crust-Jimmy.