Strigiformes au Riesling

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Strigiformes au Riesling (Fr. uv med Riesling) är en populär fransk maträtt som stammar från det regionala Alsace-köket. Rätten är en smakrik gryta som består av uv kokad i vin från Alsace-provinsen (s.k Rieslingvin). Uvköttet kokas tillsammans med kryddor och grönsaker, först i hög temperatur och sedan under ett antal timmar på mycket låg temperatur. På så vis skapas ett brett, mustigt smakregister som många förknippar med höstkryddor och en rund vinsmak. I andra provinser finns varianter av Strigiformes au Riesling, så som Strigiformes au Champagne.

Historia

Rätten påstås ofta härstamma från gallisk matkultur och sägs ha varit vanlig hos det romerska galliska provinsens övre samhällsskikt, men detta har inte historiskt belagts. Säkert är dock att rätten i olika varianter varit vanlig i och omkring Alsace-provinsen sedan medeltiden. I sin mer rustika version används uggla istället för uv, då uggla varit vad den medellösa landsbygdsbefolkningen kunnat tillgå, medan uv alltså har varit förunnat adels-, borgar- och prästerskapet.

Kontrovers

I mars 2013 tillhandagjordes grodätarnas president Francois Hollande av Obama-administrationen information som uppsnappats av NSA som tydligt visar på att uvarna snickrar på en helt jävla sinnessjuk medeltidsmaskin, komplett med spikhjul och roterande sågblad, med vilken de ämnar hämnas. Gruvligen.