Verktygslåda

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En verktygslåda är precis som ordet låter påskina en låda avsedd för förvaring av verktyg. So far so good. Men tyvärr lever vi av någon outgrundlig anledning fortfarande i ett klassamhälle, så därför är saken mer komplicerad än man först kan tro. Verktygslådor befinner sig precis som allt annat i en klass-hierarki. Följ med på en vandring genom klassamhället och det sociala arvet!

Knegarlåda

Riktiga knegare som faktiskt använder sin verktygslåda för att tjäna sitt uppehälle har en stor pjäs full med det man behöver och inget annat. Lyssnar de på metal har de kanske klistermärken på den som uttrycker detta kulturella särintresse och en övervikt mot Entombed är inte ovanligt.

Arbetarklass på landsbygd och i förorter

Lådan har det mesta man kan behöva. Ofta finns det mer än en låda för man har växt ur den första och fått ett bra pris på en eller ett par andra. Här finns verktyg och en del skruv, mutter och bult som blivit över från olika projekt och de kan vara bra att ha när det kniper i framtiden. Vissa av verktygen har tagits över från någon äldre släkting och det är helt fantastiskt hur bra kvalité det var på grejerna förr i tiden!

Nyrik övre medelklass

Nån har gått på universitet och fått sig ett märkvärdigt jobb! Kul! Nu köps det svindyra verktyg och sk. powertools vars teknik säkert kommer från den amerikanska krigsindustrin. Lådan blir till lite av en skattkista och om man tittar på någons ansikte som skådar in i den när den öppnas så spelar ett gyllene sken på personens anlete och hens pupiller får formen av dollatrecken.

Tjänstemannamedelklass

Lådan är full av vad engelsmannen kallar odds and ends. Här hittar vi en punkterad cyckelslang, ett gäng skruvmejslar som varken är stjärn- eller vanlig, en påse med två skruvar i, en lång kabel som antagligen var till för att ladda en 90-talsmobil, björkfrön, en hammare, en handfull IKEA-verktyg och en ask med plåster.

Prekariatet, akademiker, kulturmedelsklass och nyblivna svenskar i miljonprojektsområden

"Lådan" är i själva verket en plastkasse som hänger i städskrubben. I kassen finns en hammare, en kniv och en "plupp" av sån där halvtransparant, vit plast.