Naturen

Från Nissepedia
Version från den 9 maj 2012 kl. 09.38 av HratvinnFlygur (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Naturen är en spännande plats där saker går till nästan som de gjort sedan urminnes tider. Här bor alla djur och alla växter, samt svampar och bakterier. Naturen blev till…')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Naturen är en spännande plats där saker går till nästan som de gjort sedan urminnes tider. Här bor alla djur och alla växter, samt svampar och bakterier. Naturen blev till stor del inaktuell för människan i och med att det moderna samhället började ta form.

Naturen i den politiska filosofin

Den brittiska filosofen Thomas Hobbes hade inte mycket gott att säga om naturen. Han menade att där pågick ett allas krig mot alla och att människan var människans varg. Naturen gör alltså att människor hatar varandra och inte har tänkt hjälpa sin nästa ett jota, och det här är förklaringen till varför alla campingsemestrar slutar i bråk. Livet i naturen lär Hobbes träffsäkert ha beskrivit som kallt, brutalt, förjävligt och framförallt kort. Hobbes motiverade därför att människan bör acceptera en stat som skyddar och vägleder sina medborgare, annars har de bara ihjäl varandra.

Det finns dock de som tycker att naturen är lite fetare, som till exempel den ryske biologen och filosofen Peter Kropotkin. Han såg naturen som en plats för samarbete där alla tar hand om varandra och är snälla. Han bevisförde detta genom att studera myror och en massa andra djur som inte bråkar så mycket med varandra utan hjälps åt. Olika arter har dock en tendens att bråka något djävulskt med varandra, men i och med att det djur som Kropotkin främst riktade sig till var människan så tyckte han att tesen höll. Han tyckte inte att någon stat var nödvändig utan förespråkade en mindre formell organisering.

Naturen i media

Media har en tendens att prioritera mänskliga förehavaden i sin nyhetsrapportering, men Umeås ena dagstidning Västerbottens-Kuriren råder bot på detta. I nästan varje upplaga finns i alla fall en kort artikel om vad som egentligen händer i naturen, typ att en hök dödat en duva, eller att en järv tagit en ren. Ibland finns lite mer sorgsamma reportage som det om talgoxen som förirrat sig till en gatbrunn, men det gick bra.