Boetius de Dacia

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Boetius de Dacia var en kristen filosof som levde under senare hälften av 1200-talet. Boetius är en latinsk version av det nordiska namnet Bo och de Dacia betyder "från Danmark". Informellt, nordiska kristna filosofer emellan, kallades han Dannebosse.

Boetius dog i skam, efter att ha blivit utsparkad ur Rom. Hans exil berodde på att han utöver att vara kristen var naturvetare. Således sökte han tvångsmässigt logiska lösningar på allt möjligt. Eftersom logik och religion sällan går hand i hand uttryckte Boetius en del tankar som inte var råpoppis hos storfräsare som påven. Typ åsikten att döda inte nånsin kan leva igen var inte superpopulär i 1200-talets Rom.

Sedan Boetius de Dacias död har logiken varit tabu i konungariket Danmark. Skolbarn med nyfikna, utforskande sinnen som funnit logiska samband i sin vardag har i århundraden fått sig en dansk skalle av ansvarstagande vuxna, ackompanjerat av det danska ordstävet: "Nej du raske lille dreng, som taenke sig sandheden se - hold du din kaeft eller gå ud i exil som han Dannebosse!"