H.C. Andersen

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hans Christian, som han kallades av sina mamma, eller H.C. som alla andra valt att minnas honom som, är Danmarks kändaste barnboksförfattare och därmed också Danmarks kändaste författare överlag. Det var som skrev om små havefruar, ståndaktiga tennsoldater, kejsarens nya kläder, John Blund och fula ankungar. Sagorna har många gånger ganska vidriga slut, exempelvis att den lilla sjöjungfrun offrar sin tunga och att varje steg hon gick på benen hon bytte mot sin fiskstjärt kändes det som att gå på rakblad, men det här togs av förklarliga skäl bort när Disney köpte rättigheterna och gjorde barnfilm av skiten. Känner man till lite grann om den gode H.C.s mentala hälsa så blir man heller inte förvånad; karln var till exempel livrädd för att bli levande begravd och sov därför med ett rakblad på nattygsbordet och hade instruerat sin husa att om han hittas död skulle hon skära upp hans handleder så att han garanterat skulle vara död. Han ville även jordfästas i en grav utrustad med ringklocka i ett snöre ner i kistan OM han skulle vakna upp levande begravd och måste påkalla dödgrävarens uppmärksamhet. Att det danska hygget kan producera människor med såna här neuroser är slående otroligt, men då var heller inte Gammel Dansk uppfunnit på 1800-talet när karln levde. Lär även ständigt ha burit runt på ett rep för att kunna klättra ut genom fönstret i händelse av brand.

H.C. var också olyckligt kär i den svenska operasångerskan "Näktergalen från Norden" - Jenny Lind, man kan till och med säga att han var galen i Näktergalen. Han lär ha skickat ett frieri per post till henne och fått en spegel i retur. I den spegeln kan han ha begrundat sitt rödmosiga ansikte med en gigantisk näsa i mitten och känt sig som historiens dittills mest uppägda man.

Trivia

En av H.C. Andersens tidiga novellsamlingar bär namnet Phantasier og Skizzer och det är faktiskt helt sjukt att inget av alla danska psychrockband uppkallat en skiva efter den.