Henke Larsson

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Henke Larsson är en svensk fotbollsspelare, radiopratare och syndabock. Förutom några år i skottska Celtic där det gick hyfsat för Henke (ungefär lika prestigefyllt som att spela i div 2, norra Västmanland), är han av gemene man främst ihågkommen för sin fatala straffmiss i VM -94 som höll på att kosta Sverige bronset.

Upprinnelsen till fiaskot

Efter en heroisk insats av bland annat Håkan Mild, Martin Dahlin, Stefan Schwartsz och Kenneth Andersson, stod det efter ordinarie speltid 2-2 i kvartsfinalen mot Rumänien. Resultatet stod sig även efter förlängning och man blev tvungen att avgöra matchen på straffar. Eftersom alla kände på sig att Henke skulle suga på det här lät man honom ta första straffen för att få det överstökat. Och mycket riktigt. Henke slog en helt bedrövlig straff. Målvakten hade redan slängt sig åt ena hållet och låg närmast ihopkrupen bakom stolpen; en komapatient hade med lätthet satt straffen. Men inte Henke. Han tog istället fart och skickade iväg läderkulan långt upp på läktaren...

Som tur var hade Sverige vid denna tid den eminente målvakten Tomas Ravelli, som i princip själv återställde ordningen genom några av tidernas snyggaste räddningar [1].