Island

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök
Islands flagga, Isebrogen.

Island är ett nordiskt land som ligger i vattnet brevid Norge. På Island finns geisrar, polacker, glaciärer och en anrik historia med en massa vikingar i.

Ekonomi

Islands ekonomi är baserad på fiske, turism och att låna pengar från Storbritannien som de sedan inte betalar tillbaka.

Politik

Island är i likhet med de andra nordiska länderna socialdemokratiskt, skrällen är att de har en kvinna som statsöverhuvud. Parlamentet utses genom allmänna val, men eftersom alla islänningar hatar valar är det nästan ingen som röstar. Rejkavik-borna har valt en borgmästare vars första punkt på dagordningen är att bygga ett äventyrsbad på Kefflavik (OBS! Sant!)

Krig och konflikt

Vikingarna på Island lär ha dammat på varann flera gånger, men Island har lyckats hålla sig undan de flesta större krig. Dock var de ena parten i torskkriget.

Kultur

Islands kultur består till 80% av Björks förvånansvärt bra techno-pop och till 20% av Sigur Rós postrock.

Island i sportvärlden

Island deltar sällan i sportevenemang, men har spöat Sverige i både fotboll och handboll en gång. De är dock hejare på glima och att lyfta tunga grejer och andra feats of strength. Den ständigt kontroversielle schackspelaren Bobby Fischer spelade schack mot dåvarande världsmästaren Boris Spassky på Island '72. Fischer, slut som människa, återvände till Island 2005 efter att ha blivit landsförvisad från resten av världen.

Kända islänningar

Björk
Snorre Sturlasson
Egil Skallagrimsson
Halldór Laxness
Bubbi Morthens