Kongo-fett

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oemotståndlig design kännetecknar Henrikssons produkter.

Det är oklart när den superba skoprodukten Kongo-fett slutade säljas i Sverige, men beskrivningen nedan ger en fingervisning om att när Belgien gav upp kolonin 1960 så var det kanske inte lika lätt att "finna" råvarorna till produkten. Såvida det exotiska afrika inte bara var ett slugt säljtrick från några fula fiskar i Örebro.

Direkt saxat från burken:

"HENRIKSSONS TEKN. FABR. A:B ÖREBRO

HENRIKSSONS KONGO-FETT är sammansatt av i Kongo funna och av oss importerade fett- och gummiämnen. Då vi härmed erbjuda vår allra sista uppfinning (!?) av läderkonserveringsmedel är det i medvetandet av, att intet i den svenska marknaden hittills salubjudet läderbalsam kan mäta sig med vårt kongo-fett. Övertygad härom blir var och en som provar det. Kongo-fett gör skodonen hållbara, mjuka och absolut vattentäta. OBS! KONGO-FETT ingnides väl å skodonens såväl ovanläder som sulor, och bör lädret under och efter impregneringen försiktigt uppvärmas så att fettet fullständigt intränger däri."

Om man hittar en övervintrad burk Kongo-fett i en sekundär-hand boutique så bör man, ifall man är vid sina sinnes fulla bruk, inte applicera det som glidmedel vid samlag.

Kongoburk.jpg