Maskerad

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Att gå på maskerad är väl trevligt. För många fungerar det som en testballong där man prövar att ha en ny stil "lite på skoj'" innan den implementeras i vardagsgarderoben. Mången hårdrockare testade sitt första patronbälte på maskerad, förvissad om att det ju bara är på skoj och om nån råkar säga att "shit vad snyggt med patronbälte", ja då kanske man fortsätter med hela den här hårdrocksgrejen och gör slag i saken och köper en cd med Destruction. För andra är maskeraden en trygg och avslappnad miljö där man kör blackface och hinkar bärs i soffan med polarna och kollar lite random klipp på youtube eller annan videosajt. Bara för att ge fredagen lite edge liksom.

Den mest omfattande och slugaste typen av maskerad världen sett de senaste 40 åren är trenden med så kallad sleazerock, en typ av hårdrock som gick ut på att genrens manliga anhängare skulle maskera sig som tjejer för att få ligga med tjejer. Metoden få ligga med en tjej genom att klä ut sig till en tjej betraktas i dag som utdaterad, ja i det närmsta antikvarisk. Ett fåtal män lyckades men det stora flertalet upplevde stigma. Särskilt då genren hade sin ground zero i Los Angeles och den sedan skulle exporteras till resten av världen. En gång ska det franska flintbrillot Jean Baudrillard ha sagt om Amerika nåt i stil med "Det är med marxismen som med vinet, den klarar inte resan över Atlanten särskilt bra". Och kanske kan man tänka sig ett liknande uttalande, men i omvänd riktning, när man föreställer sig en fjortonårig gosse i Hudiksvall 1985 som får för sig att köra på stilen läppstift och zebratights för att få ligga.

Man kan också klä ut sig till djur på en maskerad. Nissepedia rekommenderar varmt förfarandet att två personer klär ut sig till häst, där en är hästens bak och den andra personen är hästens huvud och främre ben.