Seminariehingst

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

En seminariehingst är en student som är kingen på akademiska seminarier. Den har läst alla texter till seminariet och dessutom både källtexterna som seminarietexterna utgår från, samt texter om texterna till seminariet. På så sätt kan den avslappnat gå in i en lång metamonolog om seminariets texter och placera dem i sina historiska, sociala och akademiska sammanhang. Därmed placerar den sig över allt menlöst gnabbande som de andra studenterna ägnar sig åt.

Såtillvida liknar seminariehingsten den ambitiösa studenten. Men det finns alltför stora skillnader dem emellan för att de smidigt ska kunna placeras i samma kategori. Den ambitiösa studenten präglas av en medvetet patetisk självframställning och låter ursäktande varje gång den på mer eller mindre subtila sätt anklagar sina kurskamrater för rasism, sexism et cetera baserat på hur de har läst en text (samtidigt som den givetvis inte har något högre nöje än att passivt aggressivt äga folk som de betraktar som lägre stående).

Detta står i bjärt kontrast till seminariehingstens attityd. Varje gång seminariehingsten träder in i ett grupprum med fem andra studenter och en uttråkad lektor som är inne på sitt tionde korttidsvikariat på fem år, är det tydligt för alla närvarande att seminariehingsten är där för att krossa allt motstånd. Och den kommer skoningslöst att slå ner på alla bristfälliga argument och felaktiga läsningar som dyker upp på seminariet, likt en åskvigg från Mjölner. Våldsamheten i Seminariehingstens argumentation sätter en bisarr kåt prägel på de seminarier som de närvarar på. Den akademiska seminarieverksamheten är nämligen det sammanhang som tillåter ett utlopp för seminariehingstens sublimerade sexuella energi. Den textrad som bäst gestaltar seminariehingstens inställning till seminariemomentet är Sometimes I'm sexy, move like a stud - Like kicking the stall all night från Rolling Stones låt Bitch, från deras skiva Sticky Fingers (1971). Citatet illustrerar pricksäkert hur hingsten känt sig natten innan ett seminarium; den har i frustration vankat av och an på ett ryckigt sätt i sin spilta/studentetta inför morgondagens drabbning, där den ska uppnå klimax genom att den uttråkade lektorn vid något tillfälle höjer blicken från sin telefon och hummar "mmm intressant Fredrik". Vid ett eventuellt postseminarium kommer seminariehingsten självsäkert att sätta sig bredvid den vikarierande lektorn och prata sönder örat på den om sina storslagna akademiska planer och alla brev från Marx som den läst.

Med hänvisning till modern memekultur kan man säga att seminariehingsten är chad i förhållande till den duktiga studentens virgin. Både den duktiga studenten och seminariehingsten ska föraktas, men seminariehingsten måste också fruktas.