Kommentarsfält

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett kommentarsfält är ett digitalt utrymme som finns i anknytning till någon typ av digitalt content. Detta content kan vara en youtubevideo, en debatt- eller nyhetsartikel som publiceras på en digital plattform, en rättshaveristisk bloggpost unt so weiter. Under det nya millenniets linda hyste många publicister och digitala "filosofer" en otrolig entusiasm kring kommentarsfältets möjlighet att radikalt demokratisera samhället, genom att låta vanligt folk komma till tals. Men bara en handfull år in på 2000-talet, var denna dröm raserad, då tidningar märkte att de läsare som var intresserade av digital dialog i chockerande många fall var rasister som tyckte väldigt illa om kvinnor, så länge kvinnorna inte var skogstokiga rasister. Denna högljudda grupp av härjande superslan har gjort att föreställningen om kommentarsfältet blivit naggat i kanten. Om en person idag säger att den är väldigt aktiv i olika kommentarsfält, frammanar det bilden av en person som lever hemma hos sina föräldrar tills den blir 35, har köpt en blöja som den kan träcka i för att effektivisera sin digitala närvaro och har en hjärna som är i ett tillstånd av intensivt sönderfall tack vare att den är besatt av att begrunda och kommentera de allra senaste yttringarna av meningslöst content, i skarp konkurrens med andra personer som också närmar sig ett vegetativt tillstånd.

Det finns dock anledning att ifrågasätta denna alltigenom negativa framställning av kommentarsfältentusiaster. Precis som i många andra fall, kan man vända sig till hårdrockens värld för att hitta upplyftande motbilder. Ta till exempel videon till Painkiller av Judas Priest. Vad samlas det för återkoppling från bandets publik i den youtubevideons kommentarsfält? Idel hyllningar, klyftiga ordlekar, fantasieggande scenarion och hjälpsamma tips. Användaren ermonski låter till exempel meddela att "This song makes me want to go to hell and shoot demons with my double-barreled shotgun", andra påpekar vikten av att inte headbanga för hårt när man lyssnar på låten, då det kan leda till nackskador på lång sikt. Och användaren 2333 31 använder sig av en referens till vårt periodiska system för att göra följande humoristiska observation:

"symbol of the element: Rh
name of the element: Rob Halford
atomic number: 1951
chemical characteristic: acts as an extreme metal"

Detta är bara tre av en uppsjö underfundigheter man kan hitta på ett av internets starkaste kommentarsfält. Gång på gång blir man som läsare påmind om att en uteslutande negativ livssyn i stort sett alltid stöter på sitt motmedel genom ett betraktande av hårdrockskulturen, som aldrig upphör utlova att en annan, hårdrockigare värld, är möjlig.