Mjölkuv

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Historien om Mjölkuvens ( Bubo Lacteus ) uppkomst är inte bara en historia om hur problematiskt det kan vara när vilda djur blir tamdjur, utan även en historia om en man som milt uttryckt var helt jävla från vettet.

Mjölkuvens uppkomst

Den Västerbottniske mjölkbonden n'Lennart Andersson från Vindeln hade en gård med 30 kor under 1900-talets början. En dag när han mockade dynga ute i fuset så hände något märkligt, korna revolterade. I ett av kaos av dynga, mjölk och utslagna tänder hittades senare bonden i fosterställning av sin hustru a'Matilda, men korna var sedan länge borta. Familjens redan fattiga och eländiga situation förvärrades gravt av förlusten av hela sin produktion, men så lätt skulle banne mig inte n'Lennart ge upp. Ett försök att börja hållas med kor på nytt gjordes, men sviterna av den tidigare incidenten hade gett n'Lennart vad den moderna vetenskapen kallar Post-traumatisk stress, på den här tiden sa man dock att han var "schvag åt nervern". n'Lennart och a'Matilda satte sig ned vid köksbordet med varsin bullskiva och började fundera över hur de nu skulle göra. Det spekulerades i får, getter och till och med hundar, men inga djur verkade dugliga som mjölkproducenter för n'Lennart. De går till sängs och senare på natten vaknar n'Lennart ur en dröm och skrei "UVAR!" och springer i strumpläst och nattsärk till skogs. a'Matilda väntar oroligt på sin make, som hon nu insett är helt bananas, i en hel vecka innan han återigen står på farstukvisten. Hans nattsärk är ett minne blott och den sargade kroppen vittnar om fasliga olyckor. På hans armar sitter två vidunderliga fjäderfän. "Jag lyckades, Matilda, jag lyckades!". a'Matilda har svårt att se hur denne nakne man som ser ut som hade han spenderat veckan i en köttkvarn ska ha lyckats med något överhuvudtaget. n'Lennart ser sin hustrus skepsis och springer ut i fuset med fjäderfäna för att återvända med en spann full med vad som i alla fall liknar mjölk. "Uvmjölk, Matilda! Vi kommer bli rika, RIKA!". Aldrig hade a'Matilda ångrat att hon lovat prästen att stå denne vansinnige man bi som just nu, men hon höll god min och lät n'Lennart fortsätta sitt vansinniga projekt. Uvmjölken blev inte någon braksuccé, men a'Matilda ville inte låta sin makes psykos gå till spillo så hon satte sig och kärnade och vips: Uvsmör. Uppehället var äntligen tryggat för familjen Andersson. Som en minnesbeta står det på parets gemensamma grav på Vindelns kykrogård "När livä ge er uvmjölk, gör uvsmör".

Mjölkuven idag

Familjen Anderssons uvgård drivs fortfarande av n'Lennart och a'Matildas ättlingar i Vindeln. Några djur har dock rymt och ett litet bestånd har upprättat sig längs Vindelälven. Dessa ser precis ut som vanligare uvar, men har betydligt större uvjuver och kladdigare fjäderdräkt.