Korv med bröd

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Korv med bröd är en populär maträtt som är både billig och lätt att laga. Receptet uppfanns av en den tyske emigranten Charles Feltman (1841-1910) på Coney Island i USA år 1871. Upptäckten gjorde Feltman av en slump när han skulle skära en brödskiva men hade en så slö kniv att han bara kom igenom till hälften. Blind av raseri tog Feltman en kryddig bratwurst och mosade ner i brödskrevan. Hans lille son Horst kom då inknallande i köket och tyckte det såg "wunderbar!"t ut och övertygade sin fader om att saluföra rätten kommersiellt. Från början gick affärerna inte så bra, mycket på grund av att han på tyskt übermenchmaner envisades med att sälja korvarna kalla. När han skrev om receptet så att det istället blev varm korv med bröd var succén dock snabbt ett faktum. Till Sverige kom korv med bröd först år 1897 i och med världsutställningen i Stockholm, innan dess åts korv i smörpapper. Sedan dess är inget sig likt och i dag finns korv med bröd i alla möjliga urspårade varianter, så som Tegare och French hotdog.

Charles Feltman, mannen som gav korv med bröd ett ansikte.

Recept på korv med bröd

1. Klyv en bit bröd till hälften (numera finns också färdigkluvna, så kallade "korvbröd" att köpa i de flesta matvarubutiker).
2. Lägg korven i brödet.
3. Garnera efter egen smak. Senap och ketchup brukar vara populära kryddor, och allt utöver det är egentligen mest tänkt för storfräsare.